Overschotten zijn de horeca een doorn in het oog. Ze drijven de prijs van voedsel omhoog en betekenen gedorven inkomsten voor de restaurants zelf. Een Vlaams initiatief komt nu met een oplossing: goedkoop aanbieden aan thuiseters.

Stel dat je op een avond thuiskomt en geen zin hebt om te koken. Er ligt alleen wat broccoli en een paar eieren in de koelkast; niet echt ingrediënten voor een sterrenmaal.

Elders in de stad gooien restaurants juist voedsel wel die ze niet gebruikt hebben omdat er minder gasten kwamen of omdat er simpelweg te veel was gemaakt die avond. Daar zit een markt, dachten een stel slimme Vlamingen. Want je hebt niet elke keer trek in een afhaalpizza. Ze noemden hun platform heel simpel RestaurantAtHome.

Tachtig restaurants in Vlaanderen bieden nu hun overschotten online aan. De prijzen zijn uiteraard lager dan in de horeca en een fietskoerier komt de bestelling bij je brengen – als je in Gent woont, tenminste. Daar zijn wel extra kosten aan verbonden, want het is de bedoeling dat je zelf om je kliekje komt. In een recyclebaar doosje uiteraard.

Volgend jaar moeten er 500 aangesloten restaurateurs zijn. Het is dan natuurlijk hopen op The Jane in Antwerpen van koningkok Sergio Herman die deze week zijn tweede Michelinster kreeg.

Het idee komt op een goed moment in België, waar net de zogenoemde 'witte kassa' is ingevoerd om btw-fraude in de horeca tegen te gaan.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl